Åfjord Froskemannsklubb
Vil du reagere på denne meldingen? Registrer deg på forumet med noen få klikk eller logg inn for å fortsette.

F/F Gunnerus

Go down

F/F Gunnerus Empty F/F Gunnerus

Poste by Vidar Søn 13 Jun - 15:23:45

Laget som forskningsskip i 1919, og ble bygd ved Steinkjer Værft og Slip. De hadde fartøyet ferdig i desember 1919, og det ble døpt "Gunnerus", og det var i drift fra august 1920.

I følge målebrevet rommet "Gunnerus" var på 57 brutto registertonn og var 22 m (64,6 fot) lang, 6 m (18 fot) bred og 3,3 m (10 fot) dyp. Farten ble oppgitt til 13 km i timen (7 knop). Motoren var en 32 kW (44 hk) June dieselmotor, som også sørget for drift av dekksmaskineriet. Dermed hadde Trondhjem Biologiske Stasjon endelig fått sitt etterlengtede og svært allsidige forskningsfartøy.

F/F Gunnerus Gunnerus

"Gunnerus" kunne løse de fleste oppgaver innen tradisjonell marinbiologisk forskning og hydrografi samt transport av levende fisk, og var et trekkplaster for både norske og utenlandske forskere som Nordgård og Dons kunne ta i imot som gjester. Nordgård var svært fornøyd.

"Gunnerus" gjorde flere tokt helt nord til Finnmarkskysten, men under krigen ble den beslaglagt av tyskerne og brukt til vaktbåt ytterst i Trondheimsfjorden. Blant annet skal hun ha blitt brukt til å borde Shetlands-Larsen. Men så mye hadde blitt forandret om bord, at da krigen var over, var ikke skuta særlig egnet som forskningsfartøy lengre.

F/F Gunnerus Nordgaard_2

I 1952 ble "Gunnerus" solgt til stortingsmann Kristian Ramsvik i Rakvågen og tatt i bruk som snurper. Etter en tid ble den solgt videre til John Ervik som brukte henne som fraktebåt fram til 1972. Senere, under nye eiere, ble hun lastebåt og endte til syvende og sist i Lysøysundet som offer for feilnavigering. To mann kom roende i livbåt opp i Lysøysundet Det var de skibbrudne fra Gunnerus. På feil kurs rente seg opp på grunnen nordøst for Veddersholmen. Lasten var klippfisk. Det ble iverksatt
aksjon for å berge lasten. Jeg tror ikke det ble ført i land noe større klippfiskparti. Det var for risikabelt å jobbe i rommet slik båten sto.

Noen dager senere blåste det opp nordvestlig kuling/storm. Vind og sjø med god styrke pålands fikk godt tak i havaristen og sendte den til bunns. Et skjær slo hull i bunnen. Senere kom hun løs og sank ned på 40 m dyp.
Vidar
Vidar
Rescue Diver
Rescue Diver

Antall Innlegg : 64
Age : 49
Bosted : Namsos, Norway
Registration date : 10.04.2008

Til Toppen Go down

Til Toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke svare på temaer i dette forumet